LAIENS HYTTE VED STIKEBOSSVATNET

KART OVER RUTEFORSLAG 

La oss med det første avklare følgende: Laiens hytte har ingenting med Lions club å gjøre. Navnet har den fra å bli oppkalt etter Hans Olai (Laien) Prestjord som bygde og eide hytta før den ble tilbakekjøpt til garden som eide grunnen opprinnelig. Grunneier, Salve Ljosland, eier nå hytta i sitt selskap Ljoslandshytta AS, og leier i hovedsak ut til jegere. Men kallenavnet Laien hytte består.

Et par greie utgangspunkt for turen inn er enten fra den øverste P-plassen ved Farevatn og så følge vannet og dreie opp mot Upsedalen. Eller man kan starte ytterst på toppen av Farevassknutan eller nede ytterst i hyttefeltet på Farevassknutan. Det er delvis planerte trasèer til broen over Grytånæ øst på Upsetjønn. Derfra er det noen tråkk og delvis "urørt" terreng. Flott er det når man først har kommet seg opp fra Upsetjønn mot Grunnalonahei.

Hytta ligger ved Stikebossvatnet og berøres så vidt av Stikebossløypa, som passerer bare 100 meter lenger nord. Den har etterhvert blitt et naturlig turpunkt, både sommer og vinter. Beliggenheten er så fantastisk flott, med utsikt over Stikebossvatnet og de omkringliggende fjellene fra Vindhomknutan i vest, via Kroktjønnheia, Godtjønnfjellet, til Godeknuten og Bukkedalsknuten i øst.

I 2017 ble det satt ut 600 ensomrige og merkede ørretyngel. Ved prøvefiske i 2021 ble det tat ørret på nesten halvannen kilo. Denne var i tillegg umerket, så vannet som man trodde var tomt hadde noen overlevende fra tida med svovelsyreutslippene fra Sellafield. Nå ser det ut som bestanden blomstrer, med "befolkning" nedover Stikebossånæ til Sirisøygard. Nordre del av Stikebossvatnet er med i fiskekortordninga til Ljosland utmarkslag.

Andre varer og artikler 



 

IMG 8529

Halvannekilos fra Stikebossvatnet


Laiens hytte ved Stikebossvatnet

Swimming pool

Laiens hytte har egen swimming-pool

Bekken fra Rautjønn 28072023 tekst

Bekken fra Stikebosshei og ned i Stikebossvatnet


Så forblåst at den aldri snør ned

Osen ut av Øytjønn tekst

Flotte motiver for fotografen

Rautjønn osen ut

Flotte motiver for fotografen

 

 

Følg oss:

Følg oss Facebook

Ljoslandshytta AS

Nedregardsvegen 3
4540 Åseral

Kontakt

Salve Ljosland, tlf: 909 30 125
Epost: post@ljoslandshytta.no 

Firmainfo

Orgnr: 987660368
Vipps: 90930125


Innhold © Ljoslandshytta AS. Webdesign ©2024 Web Norge.