Lørdag
3. september
2016
fra kl. 11:00
til midnatt
arrangeres for første gang lørdag 3. september 2016 (foto: FLIR)
Programmet henter du her
Facebookarrangementet henter du her
Denne forblåste toppen, Skoræ, like vest for Ljosland i Åseral, regnes som Norges sydligste fjell over 1000 meter. Det er riktignok en sannhet med modifikasjoner, idet det ligger en topp litt sørvest for Skoræ som også er over 1000 meter. Men Skoræ er den høyeste av dem, med sine 1041 moh. og den desidert mest profilerte.
Hvor mange besøk skorævarden har i løpet av året er det vanskelig å tippe, men facebookpostinger gir oss inntrykk av at det må være firesifrede tall. Kanskje 1041?
Skoræ markerer på en måte sørenden av Langfjellene og vannskillet som deler sør-norge på langs.
Skoræ-san
Det er ikke mer enn rett og riktig, etter vår mening, enn at fjellet fortjener så mye oppmerksomhet som det kan få. Japan har sitt 3 776 meter høye Fuji som de kaller Fuji-san (san = av høy status/betydning), så da kan vi like godt ha vårt Skoræ-san i Åseral, uten sammenligning forøvrig.
Skorædagene
I det minste synes vi at vi bør arrangere noen dager eller en festival, om du vil, til Skoræs ære. Og et sted må man begynne.
I år blir det viktigste å markere, sette et "fotavtrykk" som vi kan bygge videre på i årene framover. Skorædagene skal markeres den lørdagen som ligger nærmest månedsskiftet august/september og uka i forkant. Det er mange grunner til det: aktivitetene rundt skolestart begynner å legge seg, sommeren er kanskje ikke helt slutt, høstværet har kanskje ikke satt inn for alvor, det nærmer seg småviltjakta og sauesankingen intensiveres, hyttene skal klargjøres for vinteren, vinterveden skal i hus, mm. Det er flere årsaker til at vi har valgt dette tidspunktet på året.
2016 programmet: oppstart kl. 11:00, lørdag 3. september
Lavvo-liv på Bergehomman holder åpent
Servering av mat og drikke hele dagen, med en hyggelig sammenkomst på kvelden fram mot midnatt. Lavvo-liv på Bergehomman har skjenkerettigheter for drikke med inntil 22% alkohol. Men vi serverer selvsagt også gode alternative alkoholfrie gjenstander.
Salgsboder med friluftsrelatert utstyr, o.a. Disse er med:
Vi selger forskjellige varer som kan være både nyttige og kjærkomne, som gave eller til deg selv.
"Husholdningslydighet" med "hundevisker"
Tore Lislevand fra Søgne er hundetrener på heltid og gjennomfører en spektakulær og lærerik oppvisning, med deltakende hunder under begrepet "husholdningslydighet". Noen enkle innlæringsteknikker gjør det lettere for deg å rope inn hunden din i alle situasjoner, sitte rolig mens du hilser på naboen, gå fint i bånd.
Deltageravgift kr. 100,- som dekker intil to voksne med inntil to interesserte barn.
Disse hundemestringsmetodene er nyttige for både hundeeiere og de som ikke har hund. Kanskje er du ikke så redd for hund likevel?
Ta gjerne TOPPTUREN du har tenkt på så lenge. Fellestur ca. kl. 10:00
Åserals høyeste fjell, Skoræ 1 041 moh. bør det absolutt være mulig å bestige denne helgen. Kanskje for første gang, kanskje har du vært der mange ganger på alle årstider og opplevd at naturen gjerne presenterer seg ulikt hver eneste dag.
Ingen Skorædager uten muligheten for å ta seg en tur til Åseral og Norges "sydligste topp" over 1 000 m.o.h. Det er riktignok noen til, men Skoræ er den høyeste av dem med 1041 m.o.h., og den desidert mest kjente. Det er Åserals høyeste fjell og ligger like vest for Ljosland
Du kan starte på Ljoslands vestside og er da allerede på ca. 750 høydemeter, så de rundt 300 ekstrameterne er ikke allverdens for de med rundt middels dårlig form og oppover.
Du starter gjerne med å følge løypetraseen langs Farevatn innover. Stiene oppover er greie å følge selv om de ikke er merket.
Husk kamera, drikke og tøy for værendringer.
Turen er totalt på ca 10,5 km t/r og tar ca. 3-5 timer t/r. Den er sånn midt på treet når det gjelder vanskelighetsgrad. Været kan være avgjørende.
Forslag til trasè.Leker og aktiviteter for barn
Er det noe som er viktig, så er det at barna har det greit og får innmari mer lyst
til å være på hytta eller i fjellet en weekend, på Ljosland for den saks skyld, kjenne naturen og været på kroppen. Vi prøver derfor å finne på noen artige ting som de minste, de mellomste
og de største kan ære med på.
Et besøk i eventyrlavvoen kan kanskje bli veldig spennende.
Hesteridning: Kjenn hvordan det er å sitte på en levende hest, i sal, bli med på en liten rundtur opp på et av utsiktstoppene på Bergehomman. Det blir en ledsager med på den 5-10 minutter lange turen. Husk å ha med noen til å ta bilde!
Gladur Islandshetsforening og Søgne vgs stiller velvillig opp.
Laserskyting: Skyt på blink med et "ekte" skiskyttergevær. Du skyter med laser og får opp treff, og om du bommer totalt kan du ikke skade noen.
Får vi det til skal vi lage en konkurranse med litt bevegelse før du skyter, slik at du får følingen med hvordan Ole Einar og ed andre har det når de skal treffe blinken.
Lassokasting: Kast med ekte samelasso på ekte reinsdyr-gevir. En artig lek som det arrangeres ordentlige norgesmesterskap i. Her får vi kalle det for et Ljoslandsmesterskap.
Bardum AS - leverer aktivitetshjelpemidler, ikke bare for funksjonsfriske.
Ikke alle har like "rettigheter" og muligheter til å bruke naturen. Noen har medfødte begrensninger og andre inntrufne hendelser eller sykdommer som påvirker deres mulighet til å velge et friluftsliv.
Vi er glade for at Geir Colbjørnsen fra Bardum AS kommer på Skorædagene den 3. september. Han har med seg et knippe eksempler på hva slags hjelpemidler og utstyr som kan tilbys den som har funksjons-hemminger som reduserer deltakelsen i et allment friluftsliv.
Velkommen til en demonstrasjonsdag!
Aktivitetsområdet. For større kart kan du klikke på bildet.
Se etter oppdateringer! Det kan bli endringer.
Hesteridning