Tørrsalta pinnekjøtt av norsk spæl-lam.
Tørka under kontinuerlig overvåking med fuktighets- og temperaturkontroll.
Skal ikke vannes ut, noe som betyr at du beholder alle smakene.
Vårt pinnekjøtt er produsert av Heimigard Rysstad og har beitet gjennom sommeren på Hylestadheia vest for Rysstad, ikke så langt fra Ljosland -men i andre dalen.
Kortreis?
Ja, soleklart.
Vi forhandler kjøttet direkte fra produsent, ingen lang mellomlagring eller transport.
Prisen for herligheten er kr. 445,- pr. kilo og tåler sammenligning med det beste av det beste.
Bestill her for levering før jul.
Ingenting slår et dugelig pinnekjøttmåltid, hverken på kalorier, næring, humør, vennskap eller kjærlighet.
Hvorfor ødelegge god mat?
Grunnen til at de salta og tørka kjøttet "ihjel" i "gamle dager" var for å sikre holdbarheten og beskytte det mot fluer og annet kryp helt fram til neste års slakt. Det er lov å spørre seg om vi behøver fortsette med dette til evig tid, bare fordi vi skal følge noen eldgamle tradisjoner.
Spælsauen er kjent for å inneholde mye god smak. Denne blir best ivaretatt ved individuelt tilpasset tørrsalting og kontrollert tørking.
Det sier seg selv at kjøtt som er gjennomfuktet i saltlage for deretter å vannes ut mister mye smak. Smaken går ut i skyllevannet, for å bruke det begrepet.
Overdreven tørking er heller ikke nødvendig i våre dager da vi har mange muligheter til å konservere på annen måte. Pinnekjøtt tåler frys i over et år og taper seg ikke på kvalitet.
En annen stor praktisk fordel med å bruke pinnekjøtt som er beredt på denne måten er at du ikke behøver å "planlegge" pinnekjøttmåltidet ditt dagen i forveien. Du kan tilberede det direkte fra frossen tilstand på tre - fire timer. Fire timer er nok greit å beregne.
Bruk øl i stedet for vann.
Damp gjerne med et godt smaksrikt øl av den mindre bitre sorten. Stout, ale, vørterøl, bock eller vanlig juleøl fra de fleste produsntene. Bitter humle er mindre bra.
Her har vi brukt en øl fra mikrobryggeriet Ægir fra Flåm, Lindisfarne. Lindisfarne skal ha vært en av de første øyene våre berserker-forgjengere erobret i vikingetiden.
Det blir ikke øl-smak i kjøttet, men du får en fantastisk so, eller saus, som du kan redusere etter eget ønske. I tillegg er alkoholen med til å mørne kjøttet i dampeprosessen. Alkoholen som damper bort kan benevnes, som den gjør i cognac-produksjones verden; som "englenes andel". Totalisten trenger ikke være redd for å bli utsatt for snik-alkoholisering.
Så godt et kjøtt at du nesten ikke trenger poteter.
Om utsagnet over er et sitat fra en eller annen kjent historisk person vites ikke. Det er ihvertfall så mye sant i det at vi går gode for påstanden.
Men vi er ikke nordmenn for ingenting. Poteter må vi ha. Men gjør en liten vi på det og opplev nye gastronomiske og praktiske høydepunkter.
Legg renskrubbede, helst litt store mandelpoteter i bunnen av kaserollen du skal dampe kjøttet i. Beregn ca. halparten av det du ville hatt til et vanlig måltid (du kan gjerne skrelle og koke noen ekstra ved siden av om du vil ha en back-up).
Legg en damprist over (glem pinnene - de er bare tull likevel) og fyll opp med øl til et par cm. over risten. Poteten blir ikke kokt i stykker som man skulle tro, men de suger til seg av bitterheten og sødmen i ølet og sammen med fettet fra kjøttet. På denne måten får du det beste tilbehøret du kan tenke deg, gode, smakfulle og mettende potetere. Litt harde i skallet er de nok , så du kan godt bruke en biffkniv som redskap - eller skjære dem opp før servering.
Putre og putre
Legg kjøtt av ribbe, kotelett og bog om hverandre med "luft" i mellom og sett på lokket. Vi bruker et gammeldags grytelodd for å tette best mulig rundt kanten, og så tetter vi dampventilen med to-tre tannpirkere slik at all væsken blir i kaserollen.
Den største feilen du kan gjøre nå er å smake på så mye av tiloversblitt mat-ølet sammen med aquavittere at du glemmer bort hele pinnekjøttet. Det kan gjerne resultere i feil nr. to; at du koker gryta tørr. Og da er det goodbye gryte, goodbye festmåltid og goodbye til inneklima for en periode.
Hold deg til lav varme. Sjekk væskeinnholdet ved å helle gryta litt og se nedi, lytt om det bobler litt, det er sikkert nok. Ser det ut som mye væske er dampet ut kan du suplere med mere øl eller evt. vann.
Etter 3 - 3,5 timer kan du helle av en halv liter av væsken og redusere (koke den inn) til den konsistensen du vil ha. Rører du inn en liten smørklatt eller to (montere sausen) får du en fin blank saus som garantert vil høste komplimenter. Trenger du å justere har du mer på bunnen av gryta med pinnekjøttet og potetene i.
Under grillen
Det er ingen minus å legge pinnekjøttet noen minutter under grill i ovnen. Litt karamellisering av overflaten fremmer smaken på kjøttet.
Det ser også mer delikat ut og noe av fettet brunes eller smeltes bort.
Det er passende å gjøre dette mens du anretter tilbehøret og roper folk til bords.
Noen er jo litt trege.
Anrett og server
Rotstappe/kålrotstappe
Å få tak i kålrabi eller kålrot, som noen sier, som er gule og som smaker kålrabi virker som er et stort problem innover mot juletider spesielt. Her er også drøssevis med oppskrifter og hos mange har mors oppskrift gått i arv, så jeg skal ikke komme med noen superoppskrift her.
Men vil du lage en stappe som er annerledes foreslår jeg at du tar en liten håndfull (to spiseskjeer) hele pepperkorn. Setter steikepanna på høyest mulig effekt, tre kw. er fint. Når panna er rykende varm (NB! KJØR KJØKKENVIFTA PÅ BÅNN GUFFE) " griller du pepperkornene i ca. et minutt, de skal begynne å "poppe". Knus dem i morteren etter avkjøling og bruk dette i stedet for vanlig malt (friskmalt - for all del ikke ferdikvernet). Den varme peppersmaken du da tilfører stappa er så utrolig bedre enn vanlig pepper og vil "toppe" pinnekjøttmåltidet på en fullkommen måte. Dette gjorde ganske sikkert ikke mor.
Bon apetitt og god jul fra ljoslandshytta.no!