Småfuglene ved Farevatn
Mange setter stor pris på å hjelpe småfuglene gjennom vinteren og bygger både fuglebrett og matstasjoner til de små fjærnøstene. Fuglene ved Farevatnet ser ut til å få omsorg av ypperste klasse.

Dersom du ønsker å være en slags fuglenes Florence Nightingale skal du vite at det ikke er temperaturen og snøforholdene som betyr mest for de skjøre fuglelivene. Jevn tilgangen på mat er det vesentligste og de samme fuglene vender ofte tilbake til matfatet de har blitt kjent med. De sitter ofte i ro uten å bruke for mye energi.
Det er først når du plutselig reiser bort noen uker og matforsyningen stanser opp at trøbbelet starter. Matfatet er tomt og de må ut på streif for å finne ny tilgang på den livsviktige energien. Det er kamp om de knappe ressursene og uten mat blir dessverre overlevelsesevnen liten. Derfor er det viktig å fôre fuglene jevnt gjennom hele vinteren, selv om værforholdene er forskjellige.
Vi er ikke i tvil om at eieren av denne sveisne stolpekassen med utsikt utover Farevatn forsikrer seg om at det er nok kjesk i brødbingen, de få dagene han velger å tilbringe i byen.
Det finnes en rekke fôringsautomater og fôrtyper som sikrer jevnlig utdeling av mat over lengre perioder.
Under finner du noen fôrtyper til de forskjellige artene:
- Solsikkefrø (meiser, grønnfink, bokfink, dompap, stillits )
- Brødsmuler og kakerester (gråspurv, pilfink, gulspurv, stær, svarttrost)
- Havre (gulspurv, gråspurv, pilfink, skjære, kråke, nøtteskrike)
- Usaltet spekk (meiser, spetter, nøtteskrike, trekryper)
- Helkornhvete og hvetegrøpp (finkefugler, gråspurv, sisiker)
- Jordnøtter (sisiker, finker, stjertmeis)
- Hirsefrø (sisiker, svartmeis)
- Frukt og bær (troster, sidensvans, rødstrupe)
- Kokte, kalde poteter (nøtteskrike)